Birdie vs Minetta

Sedan nyår ungefär har vi passat ett hus ute på landet. Hit tog jag med mig min pågående stickning, koftan Birdie, en flerfärgsstickning i worsted-garn. Jag packade också mitt lavendeldoftande ulltvättmedel eftersom jag tänkte att jag skulle blocka koftan – jag hade ju bara ärmarna kvar. Nu såhär i efterhand förstår jag att jag levde i total förnekelse. Birdie var alldeles för stor.

Jag har klagat på det tidigare, att plagg blir lite för stora, men ändå fortsatt att slarva med provlapparna. Jag hade visserligen provat stickningen och tänkt att den kändes lite väl stor över ryggen, och att halsringningen hängde lite väl djupt över axlarna. ”Det löser sig med lite blockning” blev till ”det är helt OK med en oversize kofta” och till slut ett desperat ”det går kanske att torktumla till bättre passform!!”

När mina medpodderskor fick se denna bild, hade även jag till slut förstått att det inte fanns någon återvändo. Det var bara att börja repa.

birdie

Men att sticka om från början kändes inte alls lockande. Efter lite vilset småstickande på en halv babykofta och en socka hittade jag mönstret Minetta från senaste Knitty. Samtidigt hade jag hittat den perfekta gråblågröna nyansen på ett rustikt och förhållandevis billigt Kampes-garn. Men självklart lyckades jag inte få till rätt stickfasthet – trots tre provlappar. Så jag chansade lite ändå och gick ner en storlek i mönstret och två storlekar på stickor. Att jag aldrig stickat flätor tidigare avskräckte mig inte, utan var snarare en lagom utmaning. Mönstret är egentligen rätt enkelt, inga konstigheter, och flätorna var lättare än jag föreställt mig.

minetta

Att lyckas sticka en hel vuxenkofta på stickor tre är en ändå bedrift för mig, och att jag är färdig efter tre veckor är rätt så fantastiskt. Dessutom gick det åt lite garn, ungefär 2,5 härva – jag hade köpt dubbelt så mycket för att vara på den säkra sidan. Jag är jättenöjd med det här projektet – en enkel kofta med perfekt passform, färg och ett par dekorativa flätor. Jag gillar också prestigelösheten: ett gratismönster från Knitty i ett billigt, ulligt garn med knappar från Hemköp (!).

Idag flyttar vi hem igen, och i morgonsolen fotade jag koftan.

_MG_0100 _MG_0099

Vad jag ska göra med Birdie? Har inte bestämt mig än.

/Caroline

2 tankar på “Birdie vs Minetta

  1. Pingback: Avsnitt 38: Perfect is the enemy of good |

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s