Den stora stickningen – det stora feltänket?

handmössorAmanda tog upp den här kampanjen ”Den stora stickningen” från juiceföretaget Innocent, och så diskuterade vi den lite grann i poddgänget. Det är en idé importerad från England och handlar om att uppmärksamma och motverka ensamhet bland äldre. Allmänheten ombeds sticka små mössor som ska sättas på smoothieflaskor i februari, och så går två kronor från varje möss-smoothie till Röda Korset som använder pengarna till sin äldreverksamhet.

Fint med välgörenhet, fint med aktivism, fint med handarbete. Eller?

Mjä. Först: Vad är grejen med mössor? Fryser smoothien? Fryser de äldre? Varför inte till exempel göra små pappershjärtan att tejpa på flaskorna. Hjärtan – ensamhet. Mössor – kalla huvuden. Dessutom är det faktiskt inte alla som kan sticka, medan de flesta kan köpa rött pysselpapper och klippa till. (Eller pärlplatta eller vad man nu vill.)

EDIT: Har fått veta att i England handlar det tydligen om att många äldre fryser ihjäl. Då är ju mössorna helt logiska! Där!

Om det är just stickning man vill åt kan man väl sticka en liten magvärmare till flaskan, som sen kan bäras som armband av folk som vill visa att de tänker på gamla människor. Eller som gamla människor kan få ha på sig för att visa att de vill ha en kram. Eller nåt. Eller så kan de gamla människorna sticka mössor! Och lära folk att sticka mössor! Så får de umgås! Skitfina små filmer om stickning och umgänge! Bra PR för smoothies och för gamla och för stickning! Det finns massa möjliga vägar att gå, som funkar bättre för tydlighet och synlighet.

Och, punkt två: Vad händer med mössorna sen, förutom att Innocent kan lägga upp bilder på containrar med små små mössor? Slängs de? Återanvänds till nästa år? Skänks till Skansens nakenråttor? Det är inte nödvändigtvis jättemycket garn och jättemycket tid som går åt till en liten mössa – även om en del som visas upp är helt galet fina och avancerade – men det känns som slöseri med resurser först för stickaren och sen för Innocent och PR-byrån, som ska sortera dem och förvara dem och sätta dem på massa flaskor och sen antingen samla in dem och förvara i ett år eller låtsas som ingenting när sopberget plötsligt blir väldigt varmt och färgglatt. Vad kan det egentligen kosta att administrera massa mössor? Kan inte de pengarna användas bättre då?

OBS: Jag tycker det är jättebra med kampanjer, och medvetenhet, och vardagsaktivism, och för den delen också handarbete och handarbetsaktivism. Men det här känns liksom inte färdigtänkt? Kopplingarna mellan handarbetet och aktivismen och hjärtefrågan är som bäst lite förvirrade, och det hade gått att göra både bättre och tydligare.

Om du vill hjälpa gamla människor i ensamhet och isolation: Skänk pengar direkt till Röda Korset; två kronor eller mer är helt upp till dig. Hör av dig till organisationer som på olika sätt ger gamla människor livskvalitet, eller ring nån gammal mänska du känner. Om du vill göra bra saker med garn: Sticka användbara saker till folk som behöver dem. Skänk dem till hjälporganisationer, kvinnojourer, akutboenden, och så vidare, eller sälj dem på loppis och ge pengarna till välgörenhet.

Köp en smoothie om du vill. Också. Sticka för den delen en liten mössa, om du tycker det känns kul och som en bra grej. Deras tips om hur man kan sticka mössor, med instruktionsfilmer och mönster, är jättegulligt! Jag köper bara inte upplägget.

Vi kom för övrigt fram till att om mössorna används som snoppvärmare på alla landets julkort i år, så kanske det ändå är okej.

(Det kanske inte behöver sägas, men för säkerhets skull: Vi är inte sponsrade av Innocent.)

/Julia

12 tankar på “Den stora stickningen – det stora feltänket?

 1. Pingback: Avsnitt 35: Sticksnack – hajaru klyket? |

 2. Pingback: Hos Hjälpstickan stickas bara meningsfulla mössor! |

 3. Hej.

  Syftet med Den Stora Stickningen i Sverige är framför allt att göra folk medvetna om ensamhet bland äldre, och dessutom att samla in pengar till Röda Korset.

  De små mössorna på våra smoothies har blivit en symbol för kampanjen, och engagerat både erfarna stickare och nybörjare. De flesta använder garnstumpar som blivit över från andra projekt, men alstren blir inte mindre imponerande för det. Mössorna väcker uppmärksamhet och belyser ett verkligt problem, samtidigt som det synliggör Röda Korsets besöksverksamhet för äldre. Det är ett enkelt sätt att bidra, och samtidigt lära sig sticka om man aldrig gjort det förut. Alla är välkomna att vara med och engagera sig.

  Sedan starten i Storbritannien för över tio år sedan har Den Stora Stickningen (eller The Big Knit) samlat in mer än 35 miljoner kronor till olika organisationer som hjälper äldre över hela Europa. Det tycker vi är positivt. Utöver detta, skänker innocent skänker 10 % av sin vinst till välgörenhet.

  Om ni har frågor kring kampanjen, maila oss gärna på: hej@innocentdrinks.se

  Hälsningar,
  innocent

  • Men det provocerande är ju att ni tar människors tid, engagemang och vilja att hjälpa andra i anspråk för att göra skit som inte är till nytta för någon. Röda Korset stödjer jag och mössor stickar jag ofta och gärna till folk som behöver (skänker tex via Hjälpstickan) men att gratis sitta hemma och tillverka er reklam, nej tack. Bättre då att klistra en etikett på kampanjflaskorna och istället uppmuntra folk att sticka något riktigt och användbart.

   • Ingen är ju tvingad till att lägga ner sin tid på detta.
    Jag, som icke-storstickare, har haft jättekul med dessa små mössor. En fullstor mössa skulle jag aldrig palla, den skulle liksom aldrig bli färdig, och inte komma till någon nytta alls heller. Men tre kvällar i rad nu har jag faktiskt (virkat) en mössa – i stället för att ligga som en död sill framför tv’n. Jag har gjort något, som blev färdigt. Jag har inte tagit av min dyrbara tid, jag har tagit av min latmasktid. Och om mössan blir använd sen eller inte? (Hamnar förmodligen hos barn som tycker de är ursöta att leka med, många Barbiedockor kommer nog inte att frysa i vinter…)
    Swishat pengar till Röda Korset har jag redan gjort, och jag stödjer dem i deras egna butiker, skänka några slantar till Posten gör jag också gärna, så vi får ha den servicen kvar så länge det går. Och bevisligen har denna kampanj genom åren samlat ihop miljoner till de äldre.
    Så ursäkta mig om jag virkade några små mössor av farmors gamla restgarner…

 4. Pingback: Once more with feeling – juice och oanvändbara mössor. |

 5. Pingback: Avsnitt 36: Siris mamma och att stjäla lamm |

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s