Once more with feeling – juice och oanvändbara mössor.

417 Vi på Rätt avigt är inte de enda som reagerat negativt på företaget Innocents reklamkampanj ”Den stora stickningen”.

Dödergök skriver on point om kampanjen ”Vi ska skänka av vår tid och vår kunskap av bara farten. Hela kampanjen osar av ‘Jag är glad för att jag kom fram, får man hälsa?'” och citerar Karins konstgrepp: ”Dålig attityd kan lika gärna vara rimlig attityd.”

Ulrica på Hjälpstickan har skrivit om hur värdelöst det är med oanvändbara gimmickmössor till flaskor, och Hjälpstickan om några vet vad man pratar om.

Lisa Bomble skriver på Visalisa också kritiskt om kampanjen och dess utskick.

En vecka efter att Julia skrev om kampanjen på Rätt avigt verkar Innocents PR-byrå (Hej Northen Link!) hunnit ikapp krishanteringen (kanske dags att uppdatera verktyg för bevakning av webb? Just saying). Det har man valt att göra genom att klippa och klistra in samma text överallt där kritik har framförts. Utan att svara på någon av frågorna som folk har tagit upp.

Många som skrivit kritiskt har ändå gett Innocent ett erkännande att det finns något fint i grunden med kampanjen. Jag är tyvärr inte med på det. Grunden är att sälja juice och smoothies. Hjärtat är ett företag som med hjälp av ett påklistrat samhällsengagemang vill få dig att välja just deras juice.

Innocent skriver i sitt svar till oss att ”De små mössorna på våra smoothies har blivit en symbol för kampanjen…” Och här ser vi ju exakt vad som skevar i den här kampanjen. Folk, kvinnor, förväntas lägga ner mer av sin tid, sitt kunnande och sina egna pengar, för symbolen för en reklamkampanj än vad företaget själva skänker till Röda Korset. Bara portot som stickare förväntas skänka är 300% mer för symbolmössan än vad företaget skänker per såld flaska med mössa. Inte per mössa de får in. Inte per flaska såld i februari. Per såld flaska med mössa under februari.

Att delta är förstås helt frivilligt. Men var medveten om att det du deltar i är en reklamkampanj, ett jippo. Och om du vill hjälpa ensamma äldre via Röda Korset finns det oändligt mycket bättre sätt.

/Amanda

4 tankar på “Once more with feeling – juice och oanvändbara mössor.

  1. Pingback: Hos Hjälpstickan stickas bara meningsfulla mössor! |

  2. Pingback: Avsnitt 36: Siris mamma och att stjäla lamm |

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s