Avsnitt 60: Så går ett år ifrån vårt liv

rattavigt2016

Vårt år i några bilder. (Bilden i mitten är lånad av @martelvik.)

Vi gör något slags sammanfattning av stickåret 2016 – utmaningar, arga skåp, framgångar, och lite allt möjligt gött. Gott nytt år och tack för det här som gått!

(Missa inte att du kan vinna ett eget ex av Maja Karlssons jättefina Sticka svenska mönster.)

Lyssna direkt här eller där du har dina poddar. Och prata med oss på Facebook och Ravelry!

Mönster:
”Korpur” – Krummi (barntröja)
Lilla My (kofta)
Broken seed stitch socks
Catch of the Day (tröja)
Hvitbladstistel (vantar)
Rendezvous (sjal)

Annat:
Hur man stickar en isländsk tröja / lopapeysa (blogginlägg)
Köp våra tygkassar!

Annons

17 tankar på “Avsnitt 60: Så går ett år ifrån vårt liv

 1. Till tävlingen!
  2016 stickade jag klart min Asta Sollilja , Kate Davies knits. Första gången jag stickar efter engelskt mönster o första gången i det underbara Lett Lopi garnet. Så nöjd att fixa engelskt mönster, förkortade varv och att ha upptäckt detta fina garn.

 2. Vet ikke om jeg klarer å velge ett plagg, men jeg har lært meg å like sokkestrikk i 2016, så av de 9 mest populære bildene mine på instagram i fjor, var 6 av dem sokker! Og sokker er gull, så jeg er så fornøyd med at jeg liker det nå! I 2017 skal jeg derfor være med på BoxOSoxKAL 🙂

 3. Till tävlingen:

  Jag är mest nöjd med att jag under 2016 lärde mig sticka OCH fatta mönster (med visst håravfall som resultat). Så vantar, sockor och halsdukar vart det tack vare youtube som lärde mig grunderna!

  Och utifrån mönster vart det en sjal och till och med en väldigt basic kofta (ursäkta nybörjaren som ej minns mönstrena). Pepp, men att få börja samla på fantastiska böcker känns som ett fantastiskt sätt att få starta stickåret 2017 och avancera ytterligare!

  Och hörrni..därav extra glad för nybörjaravsnittet!

 4. Jag är mest nöjd med mina Kvisten sjal, för att jag fick till precis den ”sväng” jag var ute efter (crescent shape). Om jag måste välja vilken av dem som hamnar högst så väljer jag den sista/senaste/fjärde fast att brun/gult normalt inte är min färgfavorit.

 5. Till tävlingen
  Jag är mest nöjd med mina tvåfärgsstickade vantar, Shine mittens av Pia Kammeborn. Det är mitt första tvåfärgsstickade projekt, och ett av mina mål under 2017, fast jag tjuvstartade det😉. Kommer att finnas bild när de är klara på insta, under smultronhumlans.
  Måste tacka för podden också, passar så bra att sticka till.

 6. Till tävling!
  Jag är en nybörjarstickare som kom igång i höstas och har testat på olika saker. Flätstickning, vantar med mönster, försöker bemästra fair-isle och har vågat ge bort ett par vantar i present som jag bara repade upp ett par gånger 🙂 det är bra övning att inte bli nöjd, varje projekt testas två-tre gånger innan jag får till det som jag vill ha det. Skönt att höra i podden att fler repar upp och börjar om/gör något nytt! 🙂

 7. Till tävlingen:
  Jag har haft ett år med många fails (för stort, för litet, fel passform, för lite garn, räknat fel, buhu…) så det är svårt att välja något. Men jag tror ändå att jag är mest nöjd med torgvantarna Maize som jag gjort två gånger direkt efter varandra. Ett par i turkos till mig själv, och ett par i svart (ninja-style) till min kille. Det gav mig stickmojo:n tillbaka, hurra!

 8. Till tävlingen: Av det jag har stickat till mig själv så är jag nog mest nöjd med min Newsom kofta. Jag blev först jätteledsen för att den blev gigantisk (all ”ease” hamnade på ryggen, väldigt konstigt och knöligt) men sydde in den nästan en decimeter på ryggen med smygstygn/mattress stitch och nu älskar jag den! http://www.ravelry.com/projects/fannypza/newsom
  Jag är också väldigt glad över alla saffran cardigans som jag stickat till diverse barn och min Siri, men det var så bra mönster och så smärtfria upplevelser att meckiga Newsom som nu används flitigt får vara den jag är mest nöjd med.

 9. Oppdaga podcasten dykkar no i jula, og høyrer litt frå byrjinga av, og litt frå dei nyaste. Så mykje bra strikkeprat å høyre på, og fint selskap medan eg strikkar sjølv!

  Til konkurransen (om vi i Noreg også får lov til å delta?): eg greier ikkje bestemme meg for éin ting eg er aller mest fornøgd med, men let den plassen vere delt mellom ein mary-gensar og ein bøvertun-gensar.

  Bøvertun-en fordi eg vart fornøgd med tofargestrikken, fargen (rustraud, med kvitt mønster) og fordi eg liker mønsteret så godt, noko eg har gjort heilt sidan eg for kanskje tolv år sidan arva ein bøvertun-gensar bestefaren min brukte då han var ung.

  Mary-gensaren er på favorittplassen mykje på grunn av garnet, drops air, som er så mjukt og luftig, og kjennest nesten som pelsen til familiens bichon frisé-hund som desverre ikkje er meir.

 10. Til konkurransen: Det jeg var mest fornøyd med i 2016 var en gammel, norsk oppskrift som heter Garnmannen 175. Midjekort kofte med masse mønster, og noen ganger fire forskjellige farger på omgangen. Den fikk meg til å virkelig få sansen for ubehandlet ull.

 11. Till tävlingen:
  Att jag börjat sticka igen! Köpte mig nya stickor i december, alltså för ungefär en månad sedan. Plockade fram garn och stickade mig en sjal, med flätor och lite spets. Den blev klar igår och blockas i skrivande stund.
  Obs, jag har stickat förr. Men slutade för 4-5 år sedan då jag tyckte det var skittrist. Men vad ingen sa till mig (tex slöjdlärare i skolan) är att jag behöver använda större stickor än vad som är angivet på banderollen på garnet. Jag stickar jättehårt, vilket jag vet. Jag menar att sticka ett par lovikkavantar och kunna skaka stickningen utan att nålarna rymmer borde väl räknas som hårt? Men nu när jag greppat det här med hur maskorna ska kännas på nålen och hur flyt känns i stickningen är jag jättepeppad inför stickåret 2017!

 12. Jeg er lige begyndt at lytte til jeres podcast, og er allerede rigtig glad for den! Det kunne være SÅ dejligt at have en nordisk strikkefestival, og møde nabo-strikkere fra hele norden. Jeg er lidt ny i stik og kender ikke så mange der strikker her i København, så det er dejligt at blive inspireret af jeres podcast. Tak skal i have! Jeg er først rigtig begyndt at strikke i 2016, og er helt grebet af det!
  Til konkurrencen: Det strik jeg er mest fornöjd med fra 2016, er en norsk sweater som jeg strikkede til min kæreste i kandidatgave, da han var færdig på universitetet. Han bruger den næsten hver dag, og det gør mig så glad! I kan se den på min instargram profil om i vil, @haugegaardstrik

  btw. jeg håber det er okay at jeg skriver på dansk, snakker lidt svensk, men kan ikke skrive det 🙂 Men når vi skal have en nordisk strikkefestival skal vi jo også gerne kunne forstå hinanden, så tænker det er fint at øve lidt.

 13. Jag är mest nöjd över att ha påbörjat och kommit i mål med att sticka en Mariusgenser till min man. Har länge tvekat över det kloka i att sticka en stor herrtröja på stickor 3,5 som dessutom ska klippas, men det gick som en dans. Så nu är jag jättesugen på fler flerfärgsprojekt, jag som tidigare mest stickat olika spets- och strukturmönster.

 14. Mest nöjd i år är jag över att jag stickade färdigt min Hitofude (http://www.ravelry.com/patterns/library/hitofude-cardigan) – så snygg och så finurligt konstruerat mönster så att man stickar allt i ett. Man undrar flera gånger under arbetets gång hur det ska bli men det var enkelt att vrida och vända enligt mönstret och ut fick jag en helt fantastisk kofta. På andraplats kommer min Gemini (http://www.ravelry.com/projects/callapalustris/gemini) som är så enkelt snygg kortärmad tröja som jag gjorde i ett skönt bomull/lin/viscose garn.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s